Panglica bicoloră și efectul bumerangului: Nu poți lupta pentru pace semănând ură

Subiectul panglicii bicolore sf. Gheorge contribuie doar la acutizarea tensiunilor sociale și a dezbinării societății per ansamblu, obținându-se un efect invers decât cel scontat.

Am urmărit cu tristețe reportajul realizat de Nord News, făcut în cel mai ”bolșevic stil”, și spunem asta pentru că ar pretinde că luptă cu simbolurile sovietice și că se opune propagandei de război, însă acest stil troțkist ne aduce aminte de perioada în care unii încercau să placă puterii și să-i pârască pe noii dușmani ai poporului. E un fel de slugărnicie, specifică pentru cei care în trecut au executat în tocmai ordinele lui Stalin de a-i deporta pe dușmanii poporului din trecut care s-au pomenit brusc în afara legii. Ei, de această dată – cât de paradoxal ar suna – pe post de dușmani ai poporului sunt cei care își atârnă o panglică în piept sau care vin să pună o floare la aceste monumente.

Putem să avem atitudini diferite față de anumite evenimente din trecut, însă să amendăm oamenii pentru niște monumente făcute cu mulți ani în urmă este cel puțin neconstituțional. Este dovada unui radicalism care poate avea consecințe dramatice pe viitor. Acest lucru demonstrează că mulți nu învață din greșelile din trecut.

Un alt aspect care nu poate să nu-ți lase un gust amar a fost felul în care primarii care apar în reportaj au pasat responsabilitatea de la unul la altul, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza fricii pe care au reușit să o impună legiuitorii. Tot legiuitorul n-a specificat clar care va fi soarta acestor monumente și cine este responsabil de executarea în tocmai a literei Legii, iată de ce primarii s-au pomenit într-o situație de toată jena, pomenindu-se în mijlocul unor discuții în contradictoriu în comunitățile pe care le conduc. Este regretabil tot ce se întâmplă. Și oricine înțelege că este un conflict social artificial. Cui servește, ne întrebăm și noi retoric..?

Sunt alte probleme mult mai importante care pot fi scoase în prim-plan, precum lipsa unui plan de dezvoltare social-ceonomic local, problema gunoiului care acoperă satele Moldovei, problemele de educație și de tineret, imigrația, insecuritatea alimentară și multe alte chestiuni care sunt trecute vu vederea, însă în gura lumii sunt puse subiecte false care au menirea doar să distragă atenția de la problemele reale cu care se confruntă satele noastre.

Potrivit datelor geoportal.md, monumentul se află pe teritoriul s. Sturzeni.

Poliția spune că acest monument nu cade sub incidența legii amendate de Parlament, în timp ce deputatul PAS Lilian Carp spune că „Ei trebuie să înlăture, fiindcă legea spune clar că nu trebuie să existe. Cade sub incidenţa legii. Legea spune foarte clar că nimeni nu o poate afişa în public. Ea nu trebuie pusă pe monumente decât la expoziţii, medalii, manuale şcolare şi material didactic”.

Noi ne întrebăm cum rămâne cu articolul 22 din Constituția țării care consacră principiul ”Neretroactivitatea legii”:
”Nimeni nu va fi condamnat pentru acţiuni sau omisiuni care, în momentul comiterii, nu constituiau un act delictuos. De asemenea, nu se va aplica nici o pedeapsă mai aspră decât cea care era aplicabilă în momentul comiterii actului delictuos.

Mâine ar putea să vină alte forțe politice care au să interzică panglica tricoloră, poimâine, alții care au să ne pună taxă pe aerul inspirat… poate e cazul să ne revenim din această beție colectivă și să încetăm această ură? Nu poți lupta pentru pace semănând ură!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.